Warning: getimagesize(images/nieuws/filatelie_836639485.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/filatelie/domains/defilatelie.nl/public_html/nieuws.php on line 12 Bill Mauldin met Willie en Joe. » nieuws » De Filatelie

Bill Mauldin met Willie en Joe.

De twee soldaten die werden aangeduid met Willie en Joe zijn de geesteskind eren van de in 1921 geboren Amerikaanse cartoonist Bill Mauldin. Hij tekende de twee lusteloze en sjofele infanteristen die stoïcijns de moeilijkheden en gevaren van de oorlog ondervonden in vele situaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse posterijen hebben gisteren een bijzondere zegel van 44 c. uitgegeven waarop beide mannen staan afgebeeld. Mauldin was ingedeeld bij de 45e infanteriedivisie en maakte tekeningen voor de krant van zijn eenheid.

Met zijn werk ging hij ook door tijdens de actie in Sicilië in juli 1943 en later ook in de campagne in Italië. In beide gevallen was hij ook als militair actief bij de oorlog betrokken. Bij de landing bij Anzio raakte hij gewond en hiervoor ontving hij de ‘Purple Heart’ medaille. In een later stadium begon hij te tekenen voor het Amerikaanse soldatentijdschrift ‘Stars and Stripes’. Hij kreeg zelfs van de legerleiding de beschikking over een eigen jeep om zodoende aan het front ideeën op te doen voor zijn tekeningen. Hiervan produceerde hij er zes per week die door soldaten in geheel Europa werden gezien.

Na de oorlog gedroeg Mauldin zich niet al te vriendelijk tegenover de officieren die zich in vredestijd hadden opgewerkt to hogere posities in het leger. De mentaliteit van ‘gehoorzaam aan orders zonder te vragen’ stuitte hem tegen de borst. Hierdoor kwam hij veelvuldig in conflict met de legerleiding. In 1945 won Maulding de prestigieuze Pulitzerprijs.

Na de oorlog legde hij zich korte tijd toe als tekenaar van politieke sportprenten. Hiermee was hij echter niet succesvol en als filmacteur, freelance schrijver en illustrator van boeken heeft hij vele jaren in zijn levensonderhoud voorzien. In 1956 heeft hij getracht om als kandidaat voor de democratische partij in het Amerikaanse congres te komen. Zijn poging mislukte en twee jaar later startte hij opnieuw met het tekenen van cartoons nu voor de St. Louis Post-Dispatch. Een jaar later werd hij opnieuw onderscheiden met de Pulitzerprijs. Van 1962 tot aan zijn pensionering in 1991 werkte Maulding voor de Chicago Sun Times. Na zijn overlijden op 22 januari 2003 is hij begraven op de nationale begraafplaats Arlington.

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Bill Mauldin met Willie en Joe.

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap