Crisis?

Natuurlijk, de kranten staan er vol van. Natuurlijk, de regering roept het dagelijks. Natuurlijk, velen die zonder werk kwamen voelen het. Maar was het nu net zo erg als in de jaren dertig van de vorige eeuw? Nee, ik ben geen econoom, noch was ik toen geboren, maar als ik af ga op bijgaand kaartschrijven was het destijds toch wel beroerder. Of ziet u een vertegenwoordiger heden ten dage in den vreemde van jeugdherberg naar jeugdherberg trekken? Nee toch?

Maar wel onze Hermann destijds (1932). Het textielbedrijf "Geschwister Mayer", gespecialiseerd in carnavalskleding, was toentertijd eigendom van de familie Hölper, en gevestigd in Dieburg-Hessen. Naast de textielhandel was er ook het Joodse "Kaufhaus Geschwister Mayer" in Weinheim. Zo'n 60 km van Dieburg en nog een paar plaatsen.
De directeur was in 1932 Hermann's vader Theodor. Hermann was op zakenreis in Nederland waar ook de crisis goed merkbaar was. Hij schrijft: "Gold ist auch hier nicht zu haben". Hij schrijft dat vanuit Assen op weg terug naar Duitsland.
Gezien de situatie schaamde Hermann er zich niet voor, dat hij niet op stand voor een handelsreiziger kon overnachten. Nee, het was gewoon de jeugdherberg! Op de kaart zes stempels van jeugdherbergen waar hij op zijn rondreis vertoeft had.

Dat de firma het moeilijk had blijkt ook uit de advertentie die -ondanks een uitzonderlijk NSDAP gehalte- nog in het Branchenbuch 1933 van Weinheim geplaatst werd.
Kennelijk is Hermann op zijn zakenreis ook gaan rondkijken of het in Nederland wellicht beter was. Hij schrijft: "In Deutschland ist das Leben doch -wenn auch nicht viel- billiger". Of Hermann goede zaken deed vermeld het kaartje niet. Maar het weer was niet best, en dat voor juli! Ondanks de crisis had Hermann toch nog iets ruimte: door een bijslagzegel (ANVV) te gebruiken gaf hij 1½c meer uit dan strikt noodzakelijk was!

René Hillesum

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Crisis?

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap