Dag van de Postzegel 2012

De Dag van de Postzegel is een jaarlijks terugkerend internationaal evenement dat dit jaar door filatelistisch Nederland vandaag op 19 oktober wordt gehouden tijdens Postex 2012 in Apeldoorn. PostNL brengt een velletje met tien postzegels, geïnspireerd op de Julianapostzegels en face uit 1949 van 1 gulden.
De proefdruk uit 1949 is door ontwerper Ingmar Birza als doorloper op het nieuwe velletje opgenomen, met de rechterkant van het kapsel van koningin Juliana op de naastgelegen postzegel. De oude proefdruk keert ook letterlijk als drukvel in het ontwerp terug, namelijk door het vergeelde papier als achtergrond voor vier van de tien nieuwe postzegels op te nemen. Inclusief de opmerking '2.0' met een stempeltje - twee aantekeningen die ooit op de proefdruk werden aangebracht.
De Julianapostzegels zijn indertijd met twintig verschillende frankeerwaarden en bijbehorende kleuren gedrukt. "Maar voor de kleuren die ik wilde gebruiken", aldus Ingmar Birza, "heb ik eerst naar de proefdrukken van de guldenzegel gekeken. Want ook daar is met allerlei kleuren geëxperimenteerd, net zoals ik nu heb gedaan. Uiteindelijk viel de keuze op een combinatie van twee kleuren. Enerzijds het roodbruin dat op de postzegel van 5 gulden is gebruikt, vanwege het klassieke karakter. Anderzijds het paarsblauw, ook wel Pruisisch blauw genoemd, wat sterk lijkt op de kleur die toentertijd voor de postzegel van 35 cent is gebruikt. Die laatste kleur natuurlijk vanwege de koninklijke uitstraling."
Ook worden een eerstedagenvelop en prestigeboekje uitgebracht. Het prestigeboekje maakt deel uit van de reeks over de geschiedenis van de series permanente postzegels in Nederland. Het eerste deel van deze reeks kwam uit in 2009.

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Bruna vestigingen, de Collect Club in Groningen en via de Onlinewinkel op www.postnl.nl/collectclub .

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Dag van de Postzegel 2012

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap