Sloveens smullen

Voor diegenen die in de maand december eens iets anders op tafel willen zetten dan de traditionele gerechten als kalkoen of haas, heeft de Sloveense Post een paar aardige suggesties. Op de twee zegels die op 23 november prijken niet alledaagse gerechten die, volgens kenners van de Sloveense keuken, zeker de moeite waard zijn om te bereiden. De twee zegels van elk € 0.77 tonen de gerechten ‘Kraskjka Klobasa' en ‘Prazen Komprir'. Het eerstgenoemde gerecht bestaat uit een worstsoort die als cultureel erfgoed uit de streek Carnolia wordt gezien. De lichtgerookte worst bestaat uit varkensvlees en spek, dat op smaak wordt gebracht met peper, zout en knoflook. Samen met een goed stuk brood en een flinke lik mosterd is het een voedzame maaltijd.
‘Prazen Komprir' op het tweede zegel van deze culinaire postzegeleditie is een aardappelgerecht, dat voor het eerst in de zestiger jaren van de negentiende eeuw in de Sloveense keuken opdook. In de loop der jaren is het gerecht mateloos populair geworden en momenteel wordt het vooral 's zondags op tafel gezet. Deze zondagmaaltijd wordt dan compleet gemaakt met rundvleessoep, gekookt of gebraden vlees, een salade en als toetje een stuk appelstrudel.
Het is overigens niet voor het eerst, dat Posta Slovenije aandacht schenkt aan de lokale gastronomie. Ook in de afgelopen jaren werden lokale gerechten regelmatig geportretteerd.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Sloveens smullen

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap