Vaticaan herdenkt Sandro Botticelli

 

Met een uitgifte vandaag van een serie met drie zegels herdenken de postautoriteiten van het Vaticaan de vijfhonderdste sterfdag van de bekende Italiaanse schilder Sandro Botticelli. Op de zegels (€ 0.60, 0.85, 1.45) zijn delen van fresco’s uit Sixtijnse kapel afgebeeld. Het gaat hierbij om ‘Het Leven van Mozes’, ‘De Verzoeking van Christus’ en ‘De Bestraffing van Korah, Dathan en Abiram’.

Sandro Botticelli werd rond 1445 in Florence geboren als Alessandro Filipepi. Even leek het erop dat hij goudsmid zou worden maar na een korte leerperiode ging hij in de leer als schilder. Over zijn leermeesters is niet veel bekend. Namen als Filippo Lippi en Andres del Verrochio worden in dit verband genoemd. Op 25-jarige leeftijd opende Botticelli zijn eigen studio. De fresco’s die op de zegels staan afgebeeld zijn geschilderd in 1481 en 1482. Ook zijn tijdgenoten Cosimi Rosselli en Perugino hielden zich in deze periode hiermee bezig.

De werken van Botticelli zijn niet eenvoudig te dateren. Het is vaak niet duidelijk of een schilderij of schildering van hem aan het begin of aan het einde van zijn schilderscarrière zijn gemaakt. Ook is het niet eenvoudig om zijn werken in een bepaalde categorie onder te brengen. Delen van zijn werk kunnen tot de laatmiddeleeuwse kunst worden gerekend terwijl andere overduidelijk de invloed van de renaissance te zien geven.

Bekende werken van Botticelli zijn onder andere ‘La Primavera’ en ‘De geboorte van Venus’. Van het laatste schilderij staat een detail op de Italiaanse euromunt van € 0.10. Werken van Botticelli bevinden zich in musea over de gehele wereld. De laatste tien jaar van zijn leven waren niet erg succesvol en over hetgeen hij in deze jaren schilderde is weinig bekend. Hij overleed op 17 mei 1510. 


 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Vaticaan herdenkt Sandro Botticelli

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap