Bernhard plakte postzegels

Prins Bernhard heeft het begin van zijn leven veel mooier doen voorkomen dan in werkelijkheid het geval was. Dat concludeert schrijfster Annejet van der Zijl in haar boek Bernhard. Een verborgen geschiedenis, dat ze maandag presenteerde op Paleis Soestdijk.

Zo zweeg Bernhard over de moeilijke financieel-economische situatie van hem en zijn ouders toen hij zich in 1936 verloofde met prinses Juliana. ,,Er waren altijd problemen over geld'', aldus Van der Zijl. Ook verdraaide Bernhard verhalen over zijn carrière bij de Parijse vestiging van het Duitse chemieconcern IG Farben. Hij zou daar directiesecretaris of onderdirecteur zijn geweest, maar in werkelijkheid moest hij er brieven nalezen op tikfouten, enveloppen dichtplakken, er postzegels op doen en ze naar de verzendafdeling brengen.

Het verhullen van zijn verleden was misschien wel zijn grootste talent, zegt Van der Zijl, die tijdens een vijf jaar durend onderzoek de eerste 34 jaar van het leven van prins Bernhard onder een vergrootglas heeft gelegd. ,,De mythe die hij om zich heen bouwde, was zijn levenswerk.''

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Bernhard plakte postzegels

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap