EXPO IN MEMORIAM

Anders dan in Nederland zijn ze in Finland in staat om ieder jaar een nationale tentoonstelling te organiseren. Ditmaal in Kuopio, een stad van ruim 100.000 inwoners in het Finse binnenland. Een bijzondere Nederlandse aldaar collectie was "Napoleon Bonaparte: might and desire". Deze collectie hing "in memoriam". De tentoonsteller Dirk Speksnijder (1940-2012) was al voor aanmelding overleden.

Dat is een bijzonderheid. Dat de collectie er toch hing kwam doordat de organisatie informeerde waar zijn aanmelding bleef! Dirk was toen al overleden. Maar, men rekende op hem. Dirk heeft sinds 2007 in Finland op alle nationale tentoonstellingen -en meer- meegedaan. Ook dat is bijzonder, temeer daar Dirk voordien nimmer in Finland was geweest, en bijkans amper wist waar het land ligt. Mocht u denken dat het een handicap voor hem was dat hij niet één vreemde taal sprak, die vergist zich. Dirk was als een vis in het water in Finland. De moeilijke taal kon hem zeker niet hinderen: die was voor hem immers net zo moeilijk als engels of frans!

De familie besloot om mee te doen en en bloc af te reizen naar Finland. Aldaar werd waardig afscheid genomen van Dirk als verzamelaar. De familie werd op de palmares uitgebreid in het zonnetje gezet en ontving een prachtig aandenken: een replica (maar liefst 400 gram) van de bekende Puijo toren. Dit was overigens -in diverse gradaties- voor alle tentoonstellers "de medaille".

Dirk is met tentoonstellen in Finland begonnen omdat hij zijn ei in eigen land niet meer kwijt kon. Dat er in Finland bovendien nog echte medailles of mooiers worden uitgedeeld was een fijn extraatje waarvan hij vooraf niet op de hoogte was. Het zal zeker meegeholpen hebben aan zijn enthousiasme voor het tentoonstellen in het hoge noorden!

 

Op de foto: Dirk Speksnijder in Jyväskylä, Finland in 2011 en de kloeke Puijo toren op marmeren voet.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » EXPO IN MEMORIAM

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap