PostNL Postzegelcode

Opmerkelijk zijn wel twee aspecten die momenteel in 'postzegelland' spelen in verband met de afschaffing van de guldenzegels (per 1 november) en de zaak van de valse postzegels (de 2.6 miljoen zaak).

Argumenten die daarbij over tafel gaan in verband met de lastige (lees: duurdere) controlemogelijkheid van zegels die niet voldoen aan de moderne technische eisen en de geldigheid.

Bij deze frankeringen met handgeschreven code komt er natuurlijk geen technisch hulpmiddel aan te pas om automatisch te controleren of de frankering correct is. Ieder handschrift is anders en er wordt aan het gebruik van de postzegelcode geen eis gesteld ten aanzien van het gebruik van schoonschrift.

PostNL 'neemt' 21 cent voor het gebruik van de code in plaats van een postzegel. De verhoging is nodig om de controlesystemen zo in te richten dat de codes gedetecteerd kunnen worden en de kosten van het ontwikkelen van de applicatie.

Als het zo eenvoudig is dat PostNL extra investeringen kan doen voor controlemaatregelen en deze dan doorberekend aan de consument, komt de vraag op waarom PostNL vanaf 1 november er niet voor kiest om frankering met guldenzegels toe te blijven staan, maar tegen een hoger tarief.

Dan de beperking van de geldigheid: De postzegelcode is slechts 5 dagen geldig! Of dit het voorland is voor het inperken van de geldigheid van de na 1 november aanstaande nog geldige en daarna nog uit te geven postzegels zal de toekomst moeten leren.

foto: PostNL


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » PostNL Postzegelcode

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap