'guldenbonnen'

Vandaag, 29 mei, de rechtszaak van NVPH vs PostNL. U heeft hier al het nodige over kunnen lezen in het blad en op de site. Wie gaat winnen? de 'geleerden' zijn het er niet over eens. Vanzelfsprekend denkt iedere partij voor zich te zullen winnen, maar dat is logisch.

Niet direct betrokkenen durven er over het algemeen geen weddenschap op af te sluiten. Het zal ook geen eenvoudig kort gedingetje worden, want de rechtbank heeft er ruim de tijd voor uitgetrokkn.

Los van de inhoud is het natuurljk ook heel bijzonder dat beide partijen (NVPH en PostNL) niet zonder elkaar kunnen: NVPH (leden) kunnen nieuwe Nederlandse zegels niet anders kopen dan bij PostNL (tenzij men bereid is meer te betalen) en PostNL heeft de NVPH weer nodig om de klanten te bedienen van postzegels, anders dan die postzegels die net zijn uitgekomen. Daarenboven werken ze natuurlijk op diverse fronten samen 'in het gemeenschappelijke belang van de filatelie' en wordt de NVPH door PostNL in de gelgenheid gesteld om eerste dag enveloppen (FDC's) uit te geven.

Alles draait er dus om of het redelijk is om nog guldenzegels op de brief te (mogen) plakken.

Laten we even een uitstapje maken:

Waardebonnen (zoals boekenbonnen) vertegenwoordigen natuurlijk ook een geldswaarde. De bonnen worden verkocht voor geld. De overheid ziet het ook gewoon als ruil: je geeft een biljet van 10 gulden en je krijgt er een tegoedbon van 10 gulden voor terug. Net als postzegels: aan toonder dus. Een ieder kan de bon uitgeven zonder vragen zonder legitimatie, net als met een bankbiljet van 10 gulden. Omdat het het verruilen van het ene papiertje aan toonder (bankbiljet) tegenover het andere biljet aan toonder (de boekenbon) is, hoeft er ook geen btw over betaald te worden. Net als het ruilen van een bankbiljet voor postzegels dus!

Hier een citaat uit het Boekblad van 1 maart 2002

"De Nederlandse Boekenbon bv heeft aanzienlijk minder 'guldenbonnen' ontvangen dan een half jaar geleden werd gevreesd.

Op de sluitingsdatum 31 januari 2002 hadden de boekhandelaars bij de Nederlandse Boekenbon bv 14.271 boekenbonnen aangeboden, die uitsluitend een guldenwaarde hebben en daarmee onverkoopbaar zijn geworden. De Nederlandse Boekenbon bv keerde drie procent van de nominale waarde uit als vergoeding voor de handlingkosten.
 
In augustus sprak Ari Doeser, directeur van de Nederlandse Boekenbon bv, het vermoeden uit dat de boekhandelaars nog ongeveer 300.000 guldenbonnen in huis hadden. Hij constateert nu tevreden dat het feitelijke aantal lager lag. 'Kennelijk besefte de boekhandel dat deze bonnen dringend moesten worden verkocht.' Winkeliers die nu nog guldenbonnen in huis hebben, komen niet meer voor restitutie in aanmerking"
O ja, de euro verving de gulden op 1 januari 2002!

Foto: Trouw

U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » 'guldenbonnen'

Nieuw nummer
verscheen op 06-05-2020Filatelie - 6-5-2020
Laatste nummer
verscheen op 01-04-2020Filatelie - 1-4-2020

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap