Finse president 'uit Haarlem'

Nee, de Finse president Sauli Niinistö is niet overleden.

Bij het zien van de afbeelding van de postzegel die op 23 augustus uitkomt bij gelegenheid van zijn 65e verjaardag (zaterdag 24 augustus) zou je je dat kunnen afvragen.

De jurist Niinistö heeft een lange (politieke) staat van dienst. De ontwerper, professor emiritus (Aalto Universiteit) Tapio Vapaasalo heeft met deze sobere postzegel willen uitbeelden dat de president volstrekt neutraal boven de parijen staat. Boven de partijen staan: hebben we dat niet recent in eigen land meegemaakt dat dat soms wel eens anders is?

Geen vrolijkheid dus, nee een postzegel die niet zou misstaan bij gelegenheid van het overlijden van een president.

Professor Vapaasalo heeft als voorbeeld een foto gebruikt van de hand van Pertti Nisonen.

Naast het portret van de president wordt ook zijn lijfspreuk vermeld, in beide landstalen: Kaikki työ on arvokasta – Allt arbete är värdefullt  (alle arbeid is waardevol).

Juist door de soberheid nvan zwart en wit is het een staaltje van grafische techniek geweest voor onze eigen postzegeldrukker Joh. Enschedé in Haarlem. Juist door het spelen met zwarttinten en schaduws is de postzegel mooi in zijn eenvoud.

Het enige vrolijke is de oranje kleur van Posti dat een prachtig contrast geeft bij het hangboekje (met 10 zelfklevende postzegels).


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Finse president 'uit Haarlem'

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap