Nieuw Europees postzegelland?

Goede kans dat u het nieuws gemist heeft of dat het uit uw herinnering weg is. Op 15 oktober 2012 werd afgesproken dat er in september 2014 een referendum wordt gehouden met de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden van het Verenigd Koninkrijk.

Op zich relatief klein nieuws hier, maar het begint voor ons filatelisten nu al op te spelen.

De vakbonden waarschuwden op 19 juni van dit jaar dat de prijzen van de postzegel in het onafhankelijke Schotland significant zullen stijgen.

Ongeveer 30% van de Schotten wonen in landelijke en afgelegen gebieden, die ca. 98% van het territorium uitmaken.

Nu wordt deze dure postbezorging nog gesubsidiëerd door het gehele Verenigd Koninkrijk. Daar zal natuurlijk bij onafhankelijkheid een einde aan komen.

Onafhankelijkheid betekent natuurlijk ook de uitgifte van echte eigen postzegels, met vermelding van de landsnaam.

Als die onafhankelijkheid werkelijkheid wordt, zal dat natuurlijk een opleving betekenen in het verzamelen van postzegels, stempels en postgeschiedenis van Schotland.

Met de zegels kunt u -anders dan met de regionalen- uiteraard nog niet beginnen. Met de stempels en postzgeschiedenis natuurlijk wel. Het is vanzelfsprekend beter ermee te beginnen voordat iedereen ermee begint.....

 

Afbeelding: Briefomslag van Lerwick, Shetland Eilanden (behorend tot Schotland; 7000 inwoners en zo'n 155 mijl van het noordelijkste vaste land puntje van Schotland: 11 uur varen) naar Stourbridge (West-Midlands). Verzonden op 15-5-1941. Uiteraard gefrankeerd met een normale Engelse postzegel.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Nieuw Europees postzegelland?

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap