Bijzonder postpakket!

Het komt zelden voor dat een postpakket wereldnieuws is. Menig marketing verantwoordelijke zal hier likkebaardend naar hebben gekenen. De tragiek van het verhaal: het is niet commercieel.

Ook filatelistisch stelt het niets voor, maar het betreft toch een bijzonder postpakket!

Het sociale stelsel in Finland is anders georganiseerd in Nederland. Alles wordt er geregeld door Kela. Een overheidsorganisatie die -kort door de bocht- een combinatie is van zorgverzekeraar en UWV. Iedere Fin (en niet Finnen die daar wel wonen) is daar verplicht verzekerd.

Als er een baby op komt is ontvangt de aanstaande moeder gratis en voor niets een enorme door met allerhande babyspullen en artikelen voor moeder en vader die in die periode van belang zijn. Het is geen doos met prullaria en goed bedoelde reclameartikelen, maar echt een -niet commercieel- basispakket voor de eerste periode. Geen geld voor kleding bij -30'C in de winter? Geen nood. Gepaste kleding voor de nieuwe boreling is voorhanden! Geen wieg? Ook geen nood: de doos is groot en goed genoeg om als eerste wieg dienst te doen.

Deze doos wordt zeer gewaardeerd. Als alternatief -de waarde van de inhoud is hoger- kan men € 140 cash krijgen. Amper 5% maakt gebruik van uitkering van dat bedrag.

Dat de doos niet alleen een aardige en nuttige geste is blijkt wel uit de statistieken. Finland bungelt -in positieve zin- helemaal onderaan het lijstje met het laagste babysterftecijfer ter wereld.

De doos zelf is een serieuze zaak. Het is niet zomaar een bruine kartonnen doos, maar een design doos. De huidige doos werd eind 2011 ontworpen door Johanna Öst Häggblom (1985) uit Jakobstad (Fins: Pietarsaari) aan de Finse westkust in het Zweedstalige gedeelte. Zij won de eerste prijs in de uitgeschreven wedstrijd voor een nieuwe 'geboortedoos'.

Maar wat is nu het wereldnieuws?

Op 4 juni heeft de Britse BBC een artikel gewijd in het BBC-Magazine aan dit unieke fenomeen. Dit heeft heel veel reacties opgeleverd, en waarschijnlijk daardoor kwam KELA op het idee om de zwangere Kate Middleton een doos toe te sturen. Alleen al dit is heel bijzonder, want aangezien KELA niet commercieel is en alleen in Finland levert, is dit mogelijk de eerste doos die naar het buitenland ging.

Wereldnieuws: ook in Nederland. En dat er verschillend met de berichtgeving wordt omgegaan bewijzen de afbeeldingen.....

foto's: (van boven naar beneden):

De ontwerpster met 'de doos' (foto: Aalto Universiteit)  / Bericht in AD van 4/7  

Inhoud van het pakket (foto: Kela) / Bericht in RD van 4/7


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Bijzonder postpakket!

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap