Marianne: feministe/activiste!

Van tijd tot tijd verandert de Franse langlopende (sinds 1944) permanente postzegelserie 'Marianne' van 'gezicht'. Ook nu weer: een frisse, moderne, eigentijdse uitstraling. Tot zover niets bijzonders aan de hand.

Als een van de eersten bracht in de middag van 15 juli de Berner Zeitung het bericht dat het allemaal minder onschuldig is dan het lijkt.

Waar gaat het om: De nieuwe gestileerde Marianne-kop is ontworpen door Olivier Ciappa. De Franse fotograaf zet graag intieme poses op de plaat.

Nu blijkt dat Ciappa ook van praten houdt: In Parijs verklapte hij dat voor de nieuwe Marianne de Oekraïense activiste/femen leidster Inna Shevchenko model stond. Hij zei wel dat zij niet de enige was die model stond, maar als we het resultaat bekijken zijn haar invloeden in het ontwerp toch duidelijk waarneembaar.

Bij de onthulling van het ontwerp door president Hollande, afgelopen zondag op de nationale feestdag, bleef alles over het ontwerp nog duister.

De activiste is niet geheel onomstreden. Door haar steun aan de Russische band Pussy Riot heeft ze naar Frankrijk moeten vluchten, en heeft daar inmiddels politiek asiel.

Ongetwijfeld zullen er nu vragen komen inhet Franse parlement. Op 9 april van dit jaar heeft ze politiek asiel aangevraagd en dat werd spoedig verleend, zolas Inna zelf bekendmaakte op 8 juli.

 

Foto: Berner Zeitung


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Marianne: feministe/activiste!

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap