Wij hebben de naam, maar....

.....de Belg(ische BPost) blijkt de èchte zakenman!

Op zondag 21 juli -de dag van de troonswisseling in België- kon u op deze site kennismaken met de bijzondere postzegeluitgave die BPost heeft gepland op 2 september aanstaande. Deze eerste aankondiging was wat gebrekkig in de zin dat de afbeelding een montage was van een deel van het velletje de koningskaart, waarin het velletje wordt aangeboden. Rechts ervan wat informatie. De dag erna kon de pagina aangevuld worden met een afbeelding van het gehele velletje.

Inmiddels is ook extra informatie verkregen van BPost over deze uitgave. Het zijn dus twee zegels met een waarde 3 Europa, ofwel € 3,39 per zegel. Dit is het tarief voor een niet genormaliseerde zending tot 100 gram binnen Europa. Blijkbaar is BPost van mening dat de Belg niet zo geïnteresseerd is om deze postzegel op de brief te plakken en dat deze postzegel vooral 'voor de export' bedoeld is.

BPost toont zich echter als zakenman en -naar gevreesd moet worden- over de rug van de filatelist heen. Het velletje (of blaadje zoals ze in België zeggen- is namelijk niet los te koop. Het zal aangeboden worden in een zogenoemde koningskaart en kost het lieve sommetje van € 9,90. Wie denkt voor dit bedrag (€ 6,78 voor de twee zegels en € 3,12 voor de verpakking) een stuk karton in gouddruk te krijgen komt bedrogen uit!

Het lijkt er dus sterk op dat het velletje uitsluitend en alleen geproduceerd is met de doelstelling zoveel mogelijk te verdienen. De oplage is 200.000 stuks, dus levert bij 100% verkoop bijna 2 miljoen euro op! Hier staan natuurlijk -in verhouding geringe- productie-, distributie en reclamekosten tegenover, maar BPost hoeft waarschijnlijk niet bang te zijn dat ze veel kosten zal maken voor de dienst waar een postzegel ooit bedacht werd: het vervoer van post.

Wie gaat er immers -voor zover je dat als particulier al doet- een niet genormaliseerde Europa zending verzenden met gebruikmaking van een zegel uit dit velletje? Dat kost hier immers € 4,95 in plaats van € 3,39.

Al met al een goed nieuws verhaal voor BPost die naar de beurs gaat!

Lees over de ontwerper en meer in het juli/augustusnummer van Filatelie dat 8 augustus op uw mat ligt.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Wij hebben de naam, maar....

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap