Komkommertijd IX

De komende weken zal het nieuws niet dagelijks aangepast worden: zomerrooster!

Maar: blijf vooral kijken, want als er echt nieuws is dan leest u het hier natuurlijk direct. Nu is het een beetje zoeken naar nieuws in deze vakantietijd. Vandaar nu een echt komkommernieuwtje tot het volgende èchte nieuws!

'onder postzegel'

We kennen in Nederland natuurlijk de term BOP (Bericht Onder Postzegel). Honderd jaar geleden een manier van -meestal- geliefden om een persoonlijke boodschap mee te geven met een prentbriefkaart. Natuurlijk kon ook toen de prentbriefkaart gewoon beschreven worden met een bericht van de afzender, maar als 'zichtbaar' slechts de naam en eventueel het adres van de afzender op de kaart stond kon de kaart gefrankeerd worden als drukwerk in plaats van als briefkaart. Een aanzienlijk verschil: 1 cent in plaats van 2,5 cent!

Om dan toch de geliefde nog iets te laten weten, werd de boodschap onder de postzegel geschreven. Zo klein mogelijk en in telegramstijl om maar zoveel mogelijk te kunnen meedelen!

Op de kaart staat dan vaak de aanduiding BOP geschreven, zodat de ontvanger wist dat er iets te lezen viel: weken maar!

In de Tampa Bay Times (USA) van 20 augustus lezen we nu over een moderne variant van dit fenomeen.

In de gevangenis Pinellas County Jail werd een bijzondere drugssmokkel ontdekt. Onder de postzegel, gekleefd op de gomlaag, werd met een vierkant oranje sticker de druk Suboxone de gevangenis binnengesmokkeld. De smokkel kwam aan het licht toen een gevangen werd voorbereid op overplaatsing. De over te plaatsen gevangene maakte zich wel erg druk over de gang van zaken betreffende het ontvangen van post op zijn nieuwe stek. Dat wekte -terecht naar bleek- argwaan.

De ontvangen kaarten met de druk onder de postzegel werden verkocht voor USD 20 per stuk aan medegevangenen.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Komkommertijd IX

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap